EP v odbojki za moške 2019 v Sloveniji

objavljeno dne: 01.09.2017

Evropska odbojkarska zveza CEV je na letnem kongresu, ki poteka v okviru evropskega prvenstva na Poljskem, razkrila, da bo prihodnje evropsko prvenstvo, leta 2019, potekalo v Franciji, Sloveniji, na Nizozemskem in v Belgiji.

Tekme najboljših evropskih reprezentanc bodo v Sloveniji potekale le v Ljubljani, v Belgiji bodo odbojkarje gostili Amsterdam, Apeldoorn in Rotterdam, v Belgiji Antwerp in Bruselj, v Franciji pa Aix, Montpellier, Nantes, Toulouse in Pariz.

Evropsko prvenstvo leta 2019 bo prvo, ki ga bodo skupaj gostile štiri države in bo tako nov mejnik v razvoju odbojke v Evropi. Prvič je CEV prvenstvo dodelila več kot eni državi organizatorici leta 2005, ko sta najboljše odbojkarje gostili Italija ter Srbija in Črna Gora.

Povečalo se bo tudi število ekip, ki bodo dobile pravico nastopa. Namesto dosedanjih 16 bomo lahko na prvenstvu stare celine spremljali 24 najboljših reprezentanc. Te se bodo med seboj pomerile v štirih skupinah po šest, sledili bodo obračuni osmine finala in četrtfinala, ki bodo potekali v vseh štirih državah gostiteljicah. Polfinalni tekmi bota v Sloveniji in Franciji, veliki finale pa bo gostila Francija.

Slovenski odbojkarji bodo tako dobili priložnost, da bodo novo vrhunsko uvrstitev lahko lovili pred domačim občinstvom, v Ljubljani pa bomo, poleg skupinskega dela, lahko spremljali tudi izločilne boje, vključno s četrtfinalom in polfinalom, le veliki finale bo v Franciji.

Evropsko prvenstvo 2019 se bo odvijalo med 13. in 29. septembrom.

Metod Ropret, predsednik OZS: “S predstavniki ostalih federacij smo v pripravo kandidature za organizacijo prvenstva vložili leto in pol dela. Projekt je vodstvo CEV prepoznalo kot uspešnega in zelo se veselimo tega izziva, ki bo hkrati izjemna priložnost za promocijo in nadaljnji razvoj odbojke v Sloveniji. Zelo smo zadovoljni, da bomo uresničili naš cilj, da bomo izredno nadarjeni in uspešni generaciji odbojkarjev omogočili nastop na tako velikem tekmovanju pred domačimi gledalci. Obenem pa menim, da bo to izjemna priložnost za globalno promocijo Ljubljane in Slovenije kot športnih destinacij.”

avtor: OZS