Slovenija je druga v Evropi

Slovenski odbojkarji so drugič v zgodovini lovili zlato odličje. Nasprotnica izbrancev selektorja Alberta Giulianija v finalu evropskega prvenstva je bila srbska izbrana vrsta. Naši odbojkarji so dokaj gladko dobili uvodni niz (25:19), v drugem, tretjem in četrtem pa je bil na žalost slovenskih navijačev razplet povsem drugačen. Srbija je slavila s 3:1 in osvojila evropski naslov. Tretjič v zgodovini.

Uvod v tekmo je nakazal, da bi bil večer v dvorani Paris Bercy lahko slovenski. Prešernova Zdravljica je zadonela bistveno glasneje od srbske himne Bože pravde, ki jo je uglasbil slovenski skladatelj Davorin Jenko. Slovenska grla so bila v podporo odbojkarjem glasnejša od srbskih. Na koncu je bila del zmage le Jenkova skladba, ki je v osrednji pariški športni dvorani zadonela še enkrat. Alberto Giuliani se je tudi pred finalom držal preverjenega recepta: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Jani Kovačič, Tine Urnaut in Klemen Čebulj so sestavljali udarno slovensko postavo proti Srbiji. Naši tekmeci, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Slobodan Kovač, so dvoboj začeli s šesterico: Marko Podraščanin, Nemanja Petrić, Aleksandar Atanasijević, Nikola Jovović, Uroš Kovačević in Srećko Lisinac.

Slovenci so v uvodu prvega niza pokazali, da so se dobro pripravili na tekmeca, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Slobodan Kovač in v uvodu onemogočili morda najnevarnejšega reprezentanta Srbije Aleksandra Atanasijevića ter povedli s 4:2. A tudi Srbi so pokazali, da niso naivna ekipa in zaostanek 3:5 s štirimi zaporednimi točkami spremenili v +2. Na osmi točki sta bili ekipi izenačeni. Kasneje je imela rahlo pobudo Slovenija, ki si je prvo večjo prednost priigrala pri izidu 17:13, Srbiji pa ni pomagala niti minuta odmora. Predvsem Mitja Gasparini in Jan Kozamernik sta z zabijanji prednost povišala na +5 (19:14). Izredno razpoloženi Gasparini je na koncu izkoristil drugo žogo za 1:0 v nizih.

V drugem nizu je Srbija prikazala popolnoma drugačno odbojko. Po zaostanku s 3:6 so se Slovenci sicer še približali na točko, tri nove zaporedne točke Srbije pa so slovenskega selektorja Alberta Giulianija prisilile v minuto odmora.   A razpoloženi Uroš Kovačević, Nemanja Petrić in Srečko Lisinac so s servisi in napadi še naprej uspešno razbijali slovensko obrambo. Pri zaostanku 5:12 je priložnost dobil Tonček Štern, ki je zamenjal Mitjo Gasparinija. A srbski servis je bil še naprej praktično brez napake. Pri vodstvu Srbije z 19:10 je bilo jasno, da bo izid v nizih izenačen, Slovencem pa se je samozavest vrnila na obraze, ko so zaostanek 12:21 znižali na 15:21, a dvoma o razpletu ni bilo več.

Uvod tretjega niza je minil v boju za vsako točko, pri zaostanku s 6:7 pa so sledile srbske minute in po štirih zaporednih točkah vodstvo s +5. Slovenija ni več spominjala na ekipo, ki je ugnala Poljsko in Rusijo. Tine Urnaut in druščina so se približali na -3, pri zaostanku z 11:18 pa se je izrisoval tudi končni izid tega niza. Srbija je v teh trenutkih z blokom obvladovala slovenski napad.

V četrtem nizu so se pri vodstvu s 3:1 in 4:2 vnovič oglasili številni slovenski navijači. A Srbi, pri katerih je bil še vedno neustavljiv predvsem Kovačević, so s kančkom sreče, predvsem pa z izredno borbenostjo izid obrnili s štirimi zaporednimi točkami. Manjši šok za Slovenijo je sledil ob zaostanku s 7:9, ko je Gasparini uspešno napadel, posnetek pa je pokazal, da je odbojkar z Obale pri tem napravil prestop in namesto za točko je Slovenija zaostajala za tri. Slovenija se je še približala na 10:11 in 11:12. Sledila je serija Srbije za 11:16, 12:18 in 13:19. Izkušena Srbija razlike ni več izpustila iz rok in po letu 2011 osvojila nov naslov najboljših na stari celini, pa čeprav je bilo v končnici še nekaj napetih trenutkov, ko se je Slovenija s 15:23 približala na 20:23.

Izid, finale:
Slovenija ‒ Srbija 1:3 (25:19, 16:25, 18:25, 19:25)
Slovenija: T. Štern 2, Pajenk 12, Kozamernik 9, Šket, Gasparini 7, Vinčić 1, Štalehar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Urnaut 10, Čebulj 15, Planinšič.
Selektor: Alberto Giuliani.
Srbija: Okolić, Kovačević 20, Petrić 12, Čirović, Peković, Krsmanović, Ivović, Jovović 1, Atanasijević 22, Luburić, Majstorović, Podraščanin 5, Lisinac 11, Todorović.
Selektor: Slobodan Kovač.

Avtor: 24ur.com